ADDING WATERMARK ON YOUR PICTURE USING PHOTOSHOP PART 1

Hi korang!!
#hakakcomel360 nak share benda best gilerrr harini!! Yeah! Baru je dapat ilmu ni semalam. **ekceli refresh jer, sebab TOKGURU dah ajar bertahun yang lepas tapi hakak terlupa laaa..hahah!
Ye ,ye saya tahu anda hebat editing photoshop..Apalah sangat basic editing yang saya share ni kan kan?? **eh tak kuasa hakak nak rendah2kan ilmu yang hakak dapat ni tau..masih ada lagi yang buta editing macam hakak ni..Silap haribulan geng macam kitorang ni tetiba zass jadi pro in editing…Haaa..kita tengok NGANGA tak engkorang nanti..hahaha! **eh poyo kepochi sangat hakakcomel360 ni tauu..ngehehe.
Klik read more untuk lanjutan cerita
ADDING WATERMARK ON YOUR PICTURE USING PHOTOSHOP PART 1 1
ini contoh letak text belakang gambar (sumber gambar dari PHLEARN)

ADDING WATERMARK ON YOUR PICTURE USING PHOTOSHOP PART 1 2
Ni contoh saya paling simple di dunia

Teknik yang dalam post ni  (especially untuk online seller macam saya), korang boleh buat bentuk geometri/bulat/text/logo/etc untuk dijadikan watermark gambar/preview product/ selfie editing **eh?? / ala2 magazine editing/ dan seterusnya sukahati engkorang la nak buat apa pun, okeys sayang? ^_^

Ada banyak lagi teknik lain, ni salah 1 teknik paling mudah nak gunapakai dan menjimatkan kos tanpa perlu susah payah minta tolong orang lain editkan **sekarang semua di hujung jari anda sahaja wehh! woahh! @[email protected]
Ok jommm..
ADDING WATERMARK ON YOUR PICTURE USING PHOTOSHOP PART 1 3
1st lepas open image yang engkorang nak, tekan CTRL + J untuk copy jadikan layer 1 **tengok yang highlight biru tu
ADDING WATERMARK ON YOUR PICTURE USING PHOTOSHOP PART 1 4
2nd – CLICK CTRL + L untuk adjust level kecerahan gambar. So, nanti akan keluar box macam kat dalam gambar. Korang adjustla ikut level kepekatan yang korang nak melalui box level tersebut
ADDING WATERMARK ON YOUR PICTURE USING PHOTOSHOP PART 1 5
3rd- CLICK huruf  T pada keyboard anda untuk letak text pada gambar ataupun klik icon T seperti yang ditunjukkan dalam tanda kuning pada gambar .Adjust saiz text yang sesuai. 
ADDING WATERMARK ON YOUR PICTURE USING PHOTOSHOP PART 1 6
CLICK CTRL + T yang saya tunjuk bertanda kuning dalam gambar. Ini untuk  menampakkan garis putus2 pada text seperti dalam gambar

ADDING WATERMARK ON YOUR PICTURE USING PHOTOSHOP PART 1 7
CLICK pada tanda kuning macam dalam gambar .Hilangkan gambar mata. Kalau layer bawah dari text tu ada gambar mata kan? Tapi untuk layer text kena hilangkan gambar mata tu. Tujuan untuk hilangkan warna merah pada text tu dan hanya meninggalkan garis putus2 sahaja.
ADDING WATERMARK ON YOUR PICTURE USING PHOTOSHOP PART 1 8
Select layer yang ditunjukkan warna kuning tu, kemudian korang tekan delete pada keyboard. Tengok pada text korang apa jadi? untuk undo action aka melihat perbezaan, korang click CTRL + Z ,tapi jangan lupa tekan ctrl + z semula untuk dapatkan editing yg korang dah buat tadi.
ADDING WATERMARK ON YOUR PICTURE USING PHOTOSHOP PART 1 9
Kemudian untuk hilangkan garis putus2 yang menyemakkan pandangan aka deselect , CLICK CTRL + D
ADDING WATERMARK ON YOUR PICTURE USING PHOTOSHOP PART 1 10
So sekarang dah boleh setting keterangan gambar. CLICK LAYER 1 . NEXT CLICK PADA TANDA KUNING ( create new fill or adjustment layer ) dan akan keluar box bawah dia. Korang pilih la mana2 pun, tapi yang ni saya pilih  LEVELS so akan keluar box LEVELS  macam dalam gambar.Yang tanda kuning dalam box tu saya adjust kecerahan gambar.
ADDING WATERMARK ON YOUR PICTURE USING PHOTOSHOP PART 1 11
Tanda2 kuning tu saya adjust kecerahan ikut sukahati 
ADDING WATERMARK ON YOUR PICTURE USING PHOTOSHOP PART 1 12
Untuk adjust kecerahan wording korang, hakak  SELECT pada background layer, CLICK create new fill or adjustment layer ( sama je cara macam gambar atas cuma kalini pada layer backgound) , NEXT CLICK LEVELS & ADJUST 

  FINALE : CLICK  CTRL + ALT +SHIFT + S untuk save picture for web . Dah! Siap!

Semoga MENJADI lah yer..Okbai! ^_^

Leave a Reply