World Fashion Week (WFW) 2017 Akan Dibuat Di Kuala Lumpur

Salam semua. Dhia memang selama ni terlalu minat bidang fesyen. Cumanya Dhia buat masa ni fokus pada dunia blog dahulu. Untuk mulakan semula dunia rekaan dan kreativiti Dhia mungkin satu hari nanti. 
World Fashion Week (WFW) 2017 Akan Dibuat Di Kuala Lumpur 1
Sebab ada banyak plan tengah dirancang untuk kredibiliti sendiri. Hehe. Tapi, walaupun macamtu, Dhia masih lagi gila dengan benda fesyen ni. Lagi-lagi bila World Fashion Week 2017 akan diadakan di Kuala Lumpur  (di hotel Palace Of Golden Horses) tahun ni.
Kakak excited!
So untuk pencinta fesyen di luar sana, Dhia sertakan info berkenaan acara WFW 2017 di artikel di bawah ini ya:
World Fashion Week (WFW) 2017 Akan Dibuat Di Kuala Lumpur 2
World Fashion Week (WFW) 2017 Akan Dibuat Di Kuala Lumpur 

World Fashion Week® Malaysia 2017 (WFW Malaysia 2017) yang dianjurkan oleh World Fashion Week Malaysia Siri 2017/18 akan dianjurkan secara rasmi di Kuala Lumpur dari 8 hingga 10hb September 2017. 

World Fashion Week (WFW) 2017 Akan Dibuat Di Kuala Lumpur 

Acara akan berlangsung di Kuala Lumpur dan akan mengalu-alukan para pereka fesyen
dan wakil lebih 100 buah negara dari seluruh dunia.
Dengan tema Eco Fashion & Lifestyles – Cintai Alam’, WFW Malaysia 2017 adalah meraikan seni fesyen seiring dengan identiti budaya dengan mempamerkan pertunjukan fesyen oleh pelbagai negara. 
Acara itu akan mengumpulkan ribuan pelawat dari Malaysia dan komuniti antarabangsa, serta pembeli utama, peruncit dan rakan media antarabangsa termasuk penyiar global rasmi – FashionTV yang akan menjangkau lebih dari 300 juta orang penonton dari 190 buah negara.
Acara antarabangsa itu akan memperlihatkan pertunjukan fesyen oleh pelbagai negara, mengetengahkan koleksi dan trend bagi tahun 2018, serta pertandingan pereka dan fotografi, di mana pemenang akan menyertai Supermodel Adriana Lima dalam Siri TV Hollywood yang akan datang American Beauty Star tahun 2018. 
Pemenang juga akan menyertai Week World Fashion Week® Paris 2017/18, di antara acara antarabangsa yang lain.

Motif Utama World Fashion Week Malaysia 2017?

Di samping itu, World Fashion Week Malaysia 2017 akan memperkenalkan komitmen dan kesedarannya terhadap tanggungjawab alam sekitar, dengan tumpuan khusus dalam kawalan deforestasi dan pemeliharaan biodiversiti di Malaysia dan di seluruh dunia. 
Duta Fesyen Dunia Malaysia 2017, Duta Alam Sekitar, Yg Bhg Puan Sri Puan Dato’ Shariffa Sabrina Syed Akil berkata, Fesyen adalah universal dalam kehidupan setiap orang dan adalah amat penting untuk kita memberi perhatian kepada apa yang kita pakai dan dari mana ia datang.
WFW Malaysia 2017 akan menjadi platform antarabangsa untuk para pereka fesyen dan profesional
industri dari seluruh dunia untuk mempamerkan bakat mereka kepada pasaran Asia yang semakin
berkembang serta pasaran global secara keseluruhan. 
Malaysia menyediakan suasana yang luar biasa bukan sahaja untuk fesyen, tetapi sebagai destinasi pelancongan serta sokongan dan komitmen berterusan terhadap tanggungjawab pemeliharaan alam sekitar. 
Kita harus bersama-sama menerapkan memperjuangkan bahawa alam persekitaran adalah milik semua, manusia sejagat dan kita bertanggungjawab melindunginya.

WFW Malaysia Memberi Peluang Kepada Bakat Baru

WFW Malaysia 2017 akan mengalu-alukan penyertaan bakat baru dalam industri fesyen dengan tema
budaya dan alam semula jadi. Acara ini akan mendedahkan pereka tempatan yang baru muncul
mengorak langkah ke pentas antarabangsa dengan 20 penyertaan tempatan yang mewakili Malaysia di World Fashion Week® Paris 2017.

Acara tahun ini telah menerima sejumlah peserta dari pelbagai Negara. Antaranya adalah di kalangan 110 peserta yang akan mewakili negara Sepanyol, Afrika Selatan, Argentina, Kanada, Thailand, Indonesia, Tanzania, Rusia, Sweden, Mexico, Senegal, Jepun, China, Vietnam, Columbia, Itali, Nigeria, Amerika Syarikat dan banyak lagi.
Pada 2015, WFW menjemput Puan Maziah Mohamad, Ketua Pegawai Eksekutif, GID (M) Sdn Bhd untuk menjadi salah seorang penceramah bagi Pameran Fesyen Sedunia dan menyentuh topik penting peningkatan teknologi tekstil dalam industri fesyen. Pada tahun ini, WFW telah melantik GID (M) Sdn Bhd secara eksklusif untuk menganjurkan WFW 2017 di Malaysia sebagai kerjasama dengan industri fesyen tempatan dan antarabangsa.
Berhubung dengan kepentingan tekstil bio dalam industri fesyen, Puan Maziah menyatakan, Malaysia 2017 dengan amat mengalu-alukan penganjuran acara yang berprestij ini. Ini adalah sebagai langkah pertama kepada pereka fesyen tempatan untuk mengorak langkah ke persada antarabangsa.
Disamping penggunan Biotekstil dan penggunaan bahan yang mampan hendaklah sejajar dengan
perkembangan industri Fesyen dan Gaya Hidup kita secara keseluruhan.
Presiden World Fashion Week, Mr Paco De Jaimes berkata, WFW Malaysia 2017 akan membawa peluang baru bagi platform antarabangsa melalui pendedahan kepada bakat baru dan tempatan, menjadi tempat untuk peluang perdagangan, mempromosikan budaya dan gaya hidup dari Malaysia
serta tanggungjawab sosial untuk melindungi alam sekitar dan menyumbang kepada masa hadapan
generasi akan datang.

Berapa Hari Acara WFW 2017 Akan Diadakan?

Acara 3 hari ini akan mempamerkan pelbagai aktiviti fesyen yang terdiri daripada Makan Malam Gala WFW, pertunjukan fesyen, pameran serta gerai promosi dari para peraka fesyen. Pra-acara yang akan bermula pada bulan Ogos ini akan menyenaraikan pelbagai pertandingan sepeti World Fashion
Supermodel (WFSM), Pameran Fesyen Dunia (WFE), pertandingan Fotografi (WFP), Fashion Talk,
Preview Fesyen pada bulan Ogos dan Larian Ceria Fesyen pada bulan September 2017.
Sehingga kini, pelbagai pereka fesyen tempatan telah dipilih untuk menyertai acara seperti Chee Yee
Arun, Mohd Saiful Izham Ahmad, Arun Sayfull, Nizam Zamil, Jharum oleh HN, Adamaya oleh Datin Sharifah Shawati, Nafis Jewellery by Krafdunia Design dan Blitz by heintje.
Sejajar dengan objektif acara antarabangsa, WFW Malaysia 2017 menggalakkan perpaduan di kalangan masyarakat antarabangsa serta tanggungjawab sosial terhadap alam sekitar. 
WFW juga turut memfokuskan kepada pembasmian kemiskinan di benua Afrika dengan memperkasakan wanita di negara-negara membangun, mempromosikan perdagangan adil serta mesej perpaduan dan keamanan global.

Cara Hubungi WFW Malaysia 2017?

Untuk maklumat lanjut sila hubungi Puan Zarina Idris di 012-2338834 atau e-mel kepada [email protected]
Lawati laman web kami di www.fashionweek.tv. Halaman Facebook @wfwmalaysianchapter & halaman instagram: wfwmalaysia2017.com
Hah, tak sabarrr nak tunggu acara ni berlangsung weh!  Lagi best kalau sistur boleh tengok depan mata. Sebab sistur jenis perhati tekstur kain & seni reka fesyen. Dah nama passion kan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *